an awesome life about me

Sömn


En bild från mobilen, jag och Lo kollade på Mello ♥

Igår fick vi hjälp att sätta upp rullgardinerna i Wilgots rum och det verkar fungera lite. Wilgot sov till halv 9 idag, lite skillnad mot 5-7. Nu hoppas vi att det inte var tillfälligt utan att det fortsätter såhär. 2 timmars extra sömn som småbarnsförälrar gör mycket vill jag lova. Här om dagen gjorde vi även en tillfällig lösning för att vakna när han smyger upp. Vi spikade upp ett instrument ovanför hans dörr. Denna bjällra ramlar ner i golvet då han öppnar dörren och jag har faktiskt vaknat varje dag. Super! Stackars grannar.. ;)

Men mitt i allt detta då det faktiskt håller på att lösa sig med Wilgots tidiga mornar så börjar nästa. Lo har börjat vakna allt tidigare och hon som alltid velat fortsätta sova vill såklart inte det mer. Hon vill gärna gå upp 1 timme för att sedan tokdäcka några timmar till. Haha, livets som tvåbarnsmamma!

Men jag ska ABSOLUT inte klaga.

Wilgot sover faktiskt från kl 18 varje dag, utan uppvak, utan gnäll. Lo sover i egen säng och sover i alla fall hyffsat. ;)

Det handlar bara om att man måste ta tag i sina egna sovrutiner och gå i säng ett par timmar tidigare än vad man gör. Men samtidigt så är det min egentid jag går miste om. Min dyrbara kvällstid. Nu på senaste dagar har den blivit mindre då Lo är vaken mer. Jag behöver den lilla tiden för att ladda om för nästa dag. Men jag behöver samtidigt sömnen för att orka med. En himla balansgång. Jag snittar i alla fall 6 timmars sömn per natt, fast med misnt 2 uppvak.

Vad väljer ni? Egentid eller sömn?

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. thess, mamma till savannah

  Förstår dej verkligen! Men visst sov Wilgot stenhårt när han var liten? Sånt är ju också spännande, att ens egna barn kan vara så olika. Det dröjer nog inte länge förrän lillskruttan är lugnare på kvällen :)

  Alla är ju så himla olika också! Vissa behöver 10 timmars sömn, vissa har barn som kräver mycket enegi eller uppmärksamhet, vissa har flera småbarn, vissa har ett hektiskt jobb, vissa har inte träffat sin sambo på hela dagen, vi uppskattar olika saker osv… Det är ju himla svårt att sätta sig in i hur andras vardag ser ut faktiskt. Min är så himla enkel med en medgörlig tjej, ett sömnbehov som inte är så stort och en sambo som jobbar ungefär samma tider som jag. Alltså nu svamlar jag iväg igen, varför blir det alltid så med kommentarer till dej? Haha.

 2. Kim - Mamma till Victor & bebis i magen

  Jag syftade på middagen, den med pastasåsen, att du blandade ihop lite du hade hemma. ;) Så brukar jag göra, improvocera lite istället för att följa recept.

  Vi sover också mycket bättre med rullgardin, Victor med! Ingen risk att man vaknar super tidigt pga ljuset utifrån iaf. :) Hoppas det håller i sig för Wilgot!

  Vad tidigt han somnar på kvällen, när äter ni middag? Victor hoppar i säng 20.00 efter välling och bokläsning. Men han sover mellan 2½-4 timmar på dagen också när han är hos mig! ;) Blir trött när man är ute mycket på gården (har ju hästar) så då sover han länge efter lunch.

 3. Stina

  Och här somnar barnen 19.30-20.15 och då är det inte mycket tid kvar till oss vuxna… Sen vaknar de 06 så inte blir det sovmorgon heller. Bella sover middag på förskolan för det behöver hon men till sommaren tänker jag att det får bli slut med det. Hon ska vara hemma med mig då och då har vi tid att i lugn och ro omstrukturera lite utan att klydda med förskolan.

 4. Hanna - Mamma till Isac

  Jag är sjukt dålig på att komma i säng i lagom tid eftersom att jag är upptagen med some alone time haha :D Isac brukar somna kring 8 och vakna vid 11-12 för en sista droppe mat innan natten, så där emellan hinner jag och Joakim ha lite egentid, tack och lov för det :) Eftersom att han alltid vaknar till och ska äta innan midnatt brukar jag heller inte "orka" somna före det.

 5. Elli

  Det där går i perioder för mig… Jag väljer egentid i den mån jag orkar. Jag är oftast uppe till 1-2 på natten så ofta jag orkar. Är det mycket jag vill göra (ex rensa, plocka, fixa utöver städ), så händer det att jag inte lägger mig. Lägger jag mig för sent är jag död när barnen vaknar, bättre då att hålla igång hela natten :P
  Sen tar orken slut och några dagar lägger jag mig vid 22-23 flera kvällar. Båda små vaknar flera gånger/natt också, så jag blir ofta avbruten i vad jag gör på kvällarna.

 6. thess, mamma till savannah

  Jag slutar aldrig förundras alltså, att barn kan ha så olika sömnbehov! ;)

  Men till frågan, jag vet inte riktigt, känns sällan som om jag behöver välja faktiskt. Jag har ju dock bara 1 barn att samsas med ;) Är jag lite tröttare nån dag så går jag och lägger mej lite tidigare men oftast blir det ju runt tolvslaget. Då får jag 5-6 timmar sömn (måste gå upp tidigt varje dag till skolan… uuuääh) och har ändå haft ca 4 timmar lugn och ro på kvällen till pluggande, städande, datortid, nån film osv så det är en ganska bra balans kan jag tycka :)

  Har funderat över det på senaste tiden faktiskt, att det där med egen tid, alltså utan barn vakna, var så himla mycket viktigare för mej förr. Antar att det har att göra med hur mycket äldre Savannah blivit och att hon faktiskt är mer ett sällskap nu än hon var då. När hon var liten var ju allt fokus på henne dagarna i ända, och då var det guld värt att få slappa i soffan eller typ vika tvätten ifred, haha, men nu känns det som om man inte behöver det på samma sätt. Förstår du hur jag menar?

 7. Malin

  Tycker också det är en jobbig balansgång det där angående egentid och sömn. Ska jag vara ärlig så väljer jag egentiden för jag värderar den mer fast då får man ju lida sedan istället när man är trött. Men på något sätt känns det värt det :)

 8. Helene

  Jag säger egentid jag också, eller en variation, sova ena dagen och ha egen tid den andra osv!
  Vi lägger Zackarias vid 7 på kvällen just för att få tid tillsammans, jätte skönt!

 9. Isabell - mamma till Embla

  Jag förstår dig verkligen! Embla vill gärna vakna mellan 7 – 8 på morgonen men jag somnar så sent på kvällen att jag kan vara glad om jag får 7 timmars sömn. Egentligen borde man lägga sig tidigare men som du skrev så vill man ha lite egentid, Embla somnar strax efter 20 och timmarna till midnatt går väldigt fort när man har tusen saker man vill göra (kolla tv, läsa tidning, läsa bloggar..)

  Kram på dig!

 10. Yohanna

  Shit, från 18?! Ja då förstår jag han är morgonpigg… haha :) Har ni provat dryga ut kvällsvakenheten till lite senare? Flytta 10-15min i taget.. Vår plutta sover middag 2h på dagis och även hemma och brukar vara nattredo vid 19.30-20. Men ibland blir det sent och jag har slutat bråka om det, för det sker bara på helgen. I veckorna är hon så uttröttad av dagis 0830-1700….

 11. Emma

  Det är så himla svårt det där med att komma i säng på kvällen! Barna somnar oftast mellan 19.30-20.00. Sedan så försöker jag komma i säng vid 22-tiden på vardagar. Men det är svårt, man är så rädd om den lilla tiden man har till sig själv och till den som man faktiskt lever tillsammans med. Man ska ju vårda den relationen också!!
  Det är som du skriver en otrolig balansgång för att hinna få tid till allt och alla!!

 12. Emma - Mamma till Viggo & Melker.

  Jag och min sambo ser väldigt mycket fram emot egentiden på kvällen… Vill hinna med både renovering, tv-tittande eller en film… Eller bara lite hänga framför tv:en med bärbara i knät… Så skönt att bara varva ner på kvällen, känns lugnet :) Oftast blir klockan närmare 00 innan vi går i säng :p Brukar försöka hålla "inte senare än kl.23" på vardagarna, men det går så där :) Rätt skönt ändå när vi ska lägga oss vid den tiden, för då får Melker sin nattvälling (som han fortfarande vill ha), sen sover han resten av natten… Sen blir det morgon någon gång mellan kl.7-9. Rätt lagomt :) Barnen tar sitt kvällsbad kl.18, sen nattning efter det, så dom brukar väl sova kl.19 oftast.

  Egentiden på kvällen är guldvärd :)

 13. Madde - Mamma till Elias

  Hemma så försöker vi lägga Elias i sin säng vid 18 så vi få en rutin.. Och oftast så vaknar han en gång på natten då han är törstig… Men somnar sedan om till 7 vilket är underbart.. Så får både egentid och sömn.. :)

 14. Madelene

  Är gravid i v 38 med mitt första barn, så har inte direkt några erfarenheter! Men både sömn och egentid är viktigt så jag kommer nog försöka varva lite. Sova lite extra ett par nätter / ha lite extra egentid ett par kvällar :) så behöver man inte välja bort något av det! Är ganska ny här inne på din blogg, men gillar den! Kram

 15. Paula, mamma till 2

  Hej, har läst din blogg ett tag men kommenterar aldrig. Nu sitter barnen och ritar då har man liiite mer tid =)) Jag är född 89, och har två flickor med 1 år imellan, 6 och 5 år. Det har varit ett rent ut sagt helvete dessa småbarnsår!! just det med att jag tycker också min egen tid på kvällen är SKIT viktig. men jag har nu tänkt om, att jag somnar när jag somnar på kvällen. Det är minst lika viktigt. Ibland genom åren har jag somnat 7 på soffan och vaknat när barnen vaknat. Så man måste verkligen lyssna på kroppen! Mina barn är nu relativt stora, Men ändå vakna dom 5.30-6 imorse. Så det handlar nog om vad man har fått för ungar också. Jag har tydligen fått morgonpigga ungar då dom håller på och leker och busar direkt hela morgonen. Blev långt nu, kunde bli längre =) Men jag tycker det är viktigt att lyssna på kroppen om den behöver sömn. Speciellt när barnen är så beroende av dig fortfarande. kram på dig

stats