an awesome life about me

Photoshop, JAG FATTAR NADA!

Igår installerade jag Photoshop på datorn. Tänkte att det var på tiden att jag lärde mig. Jag satt mig ner och pillade. Men jag fattar INGENTING? Lager hit, lager dit..Vad betyder allt? Hur fungerar det? Hur gör jag en enkel redigering? Hur får jag ett litet romantiskt utseende (en uttoningsstil)? Hur gör jag vissa grejer på ett speciellt ställe, ex skärpa, fördjupning, överstrålning, mörka ner, ljusa upp, kontrast.. Finns det några färdiga mallar så man kan göra ett collage? Hur REDIGERAR jag ett foto? hahaha! Jag vet varför jag aldrig tagit mig tid att lära mig photoshop..för det GÅÅÅÅR INTE :) Totalt omöjligt…….

Har ni lust att berätta lite om grunderna, ni som kan det? Lite av det som står här uppe.
Jag kommer vara er EVIGT tacksam ska ni veta! Jag vill också kunna!! :)

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. eriika

  haha jag ha haft photoshop i säkert 2 år snart. fattar fortfarande iiiiingenting så jag kan tyvärr inte hjälpa dej.. brukar dock fixa till ljus/mörker eller va de heter, och lite sånt där i psRAW för jag fotar allid RAWbilder, tycker dom blir bäst :)

  annars finns de några sidor, typ moderskeppet.se photoshoprecept.se och kreativretusch.se som jag försökt kika in men min ADD säger emot, orkar ba int försöka ens haha :P men några tips iaf!

 2. Evelina

  Photoshop är ganska trixigt egentligen!

  Om du har en vanlig bild och lägger på ett lager med blått ljus så innebär det att det blåa ljuset inte ligger direkt på bilden utan på ett lager. Från början är ett lager genomskinligt!

  Jag grejar med photoshop varje dag och vad jag vet så finns det inga färdiga collage utan det får man göra själv, tyvärr. Om du gör collage så är nog ett annat program en bättre lösning!

  Här har du en bra sida för enkla photoshop-tips! http://www.photoshoptips.se/

  Kram!
  Evelina :)

 3. Emma

  Det är inte så svårt som man tror, för många av finesserna behöver man sällan använda. Jag är ingen expert på Photoshop, men jag har lärt mig det man "behöver" kunna i vardagen och det har gått ganska fort, det är bara att prova sig fram.

 4. Jessica

  Här: http://www.photoshoprecept.se/alla-recept/ finns en massa guider på olika fotoredigeringar med steg-för-steg-förklaringar. Är osäker på hur lätta de är att följa för en som är helt nybörjare men förhoppningsvis går det att förstå sig på! Tror att det ska finnas några redigeringar åt det mer romantiska hållet där :) En bra början i alla fall förhoppningsvis. Lycka till!

 5. Camilla - Mamma till André

  Hej igen!
  Svarade ju inte på möjligheten till collagemallar. Det finns inte i Photoshop. Jag använder mig av PhotoScape när jag vill göra collage. Sen kanske det finns andra program också. Har du frågor – Hör bara av dig!

  Kramis

 6. Camilla - Mamma till André

  Hej där! Jag förstår ditt dilemma. Det är inte så lätt program att gå in och testa på. Jag är ju utbildad inom det, men det kommer hela tiden nya saker och man hittar sitt eget sätt att jobba. Jag var på "vässarkurs" på jobbet i förra veckan för att gå igenom nya tips och trixs i CS5. Där tipsade utbildaren om gratiskurs som finns på nätet i Photoshop. Det är några elever från Högskolan i Jönköping (min fina hemstad) som satt ihop en websida med massa tips och idéer och även den här gratiskursen. Den finns på – http://www.moderskeppet.se/vad-ar-adobe-photoshop/sa-lar-du-dig-photoshop/

  Sen vad det gäller att göra bilder snygga med olika funktioner t ex romantisk touch, vintage mm så använder man sig ofta av funktionsmakron. De kan man antingen göra själva eller så hittar du många att hämta hem på sidan – http://photo.tutsplus.com/articles/post-processing-articles/100-free-photoshop-actions-and-how-to-make-your-own/
  Du hämtar bara hem dem. När du ska få in dem i photshop, så ska programmet vara öppet och du klicka på den nedladdade filen och vips läggs det under Funktionsmakron som du finner under Fönster.

  Vad det gäller de funktioner som du ville göra så måste du jobba i det lager som du vill ändra. Kanske använda bakgrundslagret först för att se hur hela bilden ändras. Detta för att få ett hum om det. Du kan då gå in och göra de justeringar du vill göra under fliken Bild och sen Justeringar där har du många olika alternativ. Om du vill ångra det du gjort så är det bra att ha upp fönstret för Händelser. Finner du under just Fönster och sen Händelser. Där kan du backa och gå framåt igen. Då kan du se förändringarn bilden direkt när du (ångrar) backar händelsen.

  Jag hoppas att detta kan ge dig något. Det är ett kul program och det finns mycket man kan göra. Tyvärr hinner jag inte sitta i det så mycket nu.

  Lycka till!
  Kram Camilla

 7. Sandra

  Haha ne det är en del att lära sig! moderskeppet.se har enkla videos hur man gör enklare redigering :) Jag kollade mkt där när jag började :)

 8. Angelica

  Jag skulle med vilja få lite romanstisk stil på bilderna, så ska hålla utkik efter vad folk kommenterar här ;) så jag med kan sno tips :)

  KRAAAM min vän!

 9. Nikita

  Ja har använt photoshop i mÅnga år, var inte jätteduktig
  Men kunde en del, men sen du tipsade mig
  Om photoscape har ja knappt öppnat photoshop..
  Ska man bara göra enkel redigering så är
  Photoscape så Mkt bättre å enklare :-)

 10. Emma

  Hej!
  Kan tyvärr inget om photoshop. Har haft det på datorn i snart 2 år men inte haft tid, eller lust, att lära mig. Alldeles för krångligt och inte ens om man följer instruktioner man kan hitta på nätet funkar det. Så jag skyller på att det är en gammal version jag har =)

  Men jag hade en annan fråga. Hur går det med Wilgot och hans säng? Vi ska snart ta bort spjälsängen för vår gosse men jag drar mig lite för det just p g a att jag tror nattningarna kommer bli så mycket jobbigare. Är helt säker på att han kommer gå upp… Så hur gjorde ni? Skulle bli jätte glad om du ville dela med dig!

  Ha det gott!
  Kram

 11. Foto, design, vardag - 16 år och mamma

  Lättaste är att googla Actions till photoshop. Då behöver du trycka på en knapp och så redigerar den bilden finns jätte bra Vintage Actions på deviantart.com.

  Svårt att ge tips utan att veta vilket photoshop du har. Annars har moderskeppet bra kurser och nu har dom lagt ut 10 klipp som handlar om grunderna här; http://www.youtube.com/watch?v=CuGpmQ1bq8U&feature=results_main&playnext=1&list=PL7315BCD5DCFE16FF

  Här är även en tutorial om hur man gör ljusa, drömmande bilder http://amandafoton.blogg.se/2012/january/photoshop-tips-ljusadrommande-bilder.html#comment

  Annars använd kurvor/curves och intensitet/kontrast för bas redigering och skärpa finner du under filter och sen sharpen. Vill du lägga skärpa över hela bilden är det filter- sharpen – unsharpen som gäller och när det gäller typ ögon kör jag på smartsharpen men du måste först markera dom. Typ såhär; http://tildasfoto.webblogg.se/2012/january/photoshoptips-redigera-ogon.html#comment

 12. Emma - Mamma till Viggo & Melker.

  När jag öppnat en bild (oftast drar jag bara över bilden med musen/pilen), så går jag till "BILD" – "JUSTERINGAR" och där finns ju allt och lite till, kontrast, kurvor, mättnad, färgbalans…

  Vill du kanske ha ett lager där du kan göra ett kollage eller en header osv, så är det ARKIV-NYTT som gäller och där skriver man ju in vilken storlek man vill ha…

  Det är inge svårt, gäller bara att lära sig grunderna som sagt :)

  Om du inte har nåt på höger sida(?), Gå till FÖNSTER-ARBETSYTA-DET VIKTIGASTE (STANDARD). Så får du upp en ruta till höger, där du har alla lager på bilden.

  Det är väl lite grunder och kanske det viktigaste… Fråga om det är nåt :)
  Lycka till!

 13. Denize - Ensam morsa till E&E i Spanien - Foto

  Haha söto!
  Tips: Sök på photoshop tutorials och lär dig grunderna. Det är viktigast… sedan kommer du hitta egna knep varje dag.

  I min photoshop kategori har jag förklarat hur jag redigerar mina bilder (grunderna bara) i ett inlägg. Kika där.
  Finns bilder på var allt finns också.

  PS är skoj, man lär sig något nytt varje dag.
  Kramar

stats